Inom kort så kommer en så kallad halvering ske för kryptovalutan Bitcoin. Det kommer påverka prisnivån för Bitcoin

Vad är Bitcoin-halvering?

Halvering eller på engelska kallat halving. Det är när belöningsnivån sänks för antalet Bitcoin en miner får ut genom att gräva fram ett block. Anledningen för att det kallas för just halvering när det kommer till Bitcoin är att precis som det låter så halveras belöningen. Man har tidigare fått ut 12,5 Bitcoins för varje block, men från och med nästa halvering så kommer en som gräver kryptovaluta endast få 6,25 Bitcoins.

Om man utvinner Bitcoin genom mining så kommer det påverka lönsamheten negativt. Det är dock värt att nämna i sammanhanget att de som sysslar med storskalig mining har förberett sig för denna händelse under flera år så det kommer knappast som en överraskning.

När sker halveringen?

Det förväntas att halveringen sker 11-12 Maj 2020 i skrivande stund. Man kan följa estimerad tid och antal block det är kvar innan halvering på exempelvis denna sida: Bitcoin Halving Countdown.

Varför sker en halvering?

För att säkerställa att Bitcoin har ett högt värde. Bitcoin är designat att vara deflatoriskt. Den planerade deflationen gör så att antalet Bitcoin som belöning vid mining minskar och att priset på Bitcoin långsiktigt ökar så länge det finns en efterfrågan.

Hur ofta sker en halvering av Bitcoin?

Inte så ofta. Se listan nedan på historiska halveringar.  Vid starten 2009 gavs det hela 50 Bitcoins som belöning för att bryta ett block.

  • 2012-01-28 – Den första halvering som betyder att nu ändras belöningen till 25 Bitcoins.
  • 2016-07-09 – Den andra halveringen som justerade belöningsnivån till 12,5 Bitcoins.
  • 2020-05-12 – (estimerat datum i skrivande stund) Den tredje halveringen som innebär att belöningen blir 6,25 Bitcoins för ett block.
Markerade datum för Bitcoin-halveringar

Datum markerade för Bitcoin-halveringar. BTC är handelsbeteckningen för Bitcoin.